Mulut

Mulut merupakan satu instrumen yang serba guna. Antara fungsinya ialah bercakap,makan ,minum,menyedut,meniup ,meludah dan macam2 lagi.Banyak perkara nak diceritakan tentang mulut seolah2 tiada kesudahannya. Dan mulut sendiripun menggunakan dirinya sendiri uantuk bercerita tentang dirinyaPernahkah anda menggunakan mulut untuk mengumpat?Dan pernahkah anda menggunakan mulut untuk memfitnah? Dan pernahkah anda menggunakan mulut untuk memperdaya? Dan pernahkah anda gunakan mulut untuk mencaci?menipu,dan sebagainya. Jika semua soalan di atas dijawab denga `Ya’ ,bermakna anda merupakan seorang yang benar2 jahat yang telah menyalahgunakan fungsi mulut. Itu juga menunjukkan bahawa anda benar2 tidak menghargai anugerah yang Tuhan berikan.
Kerana mulut ramai yang berjaya dan tidak kurang pula yang hidup dalam bahaya dan disumbat dalam penjara. Seseorang pernah ditinju kerana mulutnya terlalu kurang ajar.
Mulut juga mampu menyebabkan peperangan, pergaduhan , penceraian suami isteri, meruntuhkan sebuah keluarga, masyarakat . instituisi dan sebuah negara.
Kerana mulut ramai yang terkorban, jadi mangsa keegoan dan kebencian.
Mulut terlalu banyak mendatangkan kemudaratan jika disalahgunakan. Namun begitu jika tanpa mulut hidup akan jadi bertambah sukar. Dan yang paling saya tidak gemar ialah mulut yang berbau petai.
Hargailah mulut anda , andalah yang menentukan baik atau buruknya mulut anda.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: